fbpx

Tudatosság fogalma egyszerűen

“Élj tudatosan!”; “A tudatosság fontos!” Mit is takar a tudatosság fogalma? A tudatosság a mindennapok része. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Hogyan ’kell’, illetve lehet tudatosan élni?

Hány helyen döntötted el, hogy neked normálisnak kell lenned, beilleszkedni, ahelyett, hogy az lennél, aki vagy? Mindenhol, ahol megteremted, hogy próbálj olyan normális életet teremteni, ami szerinted beilleszkedik azon nézőpontokba, amikhez neked semmi közöd, hajlandó vagy elpusztítani és nem teremtetté tenni? 

Először is arra kérlek, hogy tedd fel magadnak a kérdést: mennyire engeded magad elmélyülni a földi lét által nyújtott polaritásban, vagyis pl. hogy valami jó vagy rossz? Mik is ezek a jelzők? Igen, ítéletek, melyeket másokra és egyben önmagadra is mondasz. De mint tudjuk, ezen tapasztalások saját megéléseidet tükrözik és ha hajlandó vagy túllépni mindezeken, akkor megláthatsz egy teljesen új világot, melyben már nem a jó és rossz uralkodik, hanem a lehetőség valami másra, valami egységre, ahol a jó és a rossz egyesül nem téve különbségeket.

Mi irányít téged? Az érzelmeid, gondolataid, ítéleteid, a múltad vagy épp a jövőd? Bármelyik is legyen a válasz, lásd meg, hogy egyik sem azt mutatja, hogy a jelenben vagy. Mindegyik visszahúz, bezár, ahelyett, hogy igazi teret nyitna számodra.

Mi is számomra a tudatosság fogalma leegyszerűsítve?

 • Ítélkezés nélkül tudok magamra és másokra nézni
 • Arra törekszem, hogy ne az alapján határozzak meg valamit, ami velem történt
 • Megtapasztaljam azt, hogy most mi van, és ne abból induljak ki, hogy valamikor valamit nem szerettem, vagy nem tudtam
 • Ahelyett, hogy a múlton rágódnék, leszűröm a tanulságokat és megyek tovább
 • Emlékeztetem magam arra, hogy mindig van választásom
 • Amikor eldöntök valamit, hogy az biztosan úgy lesz, akkor látom, hogyan is szabtam határt saját lehetőségeimnek
 • Igyekszem minél jobban hallgatni az energiákra, melyek körülöttem vannak, és aszerint választani, hogy melyik hozza a nagyobb könnyedséget
 • Amikor „rosszul” mennek a dolgok, akkor veszek egy mély lélegzetet, engedem, hogy áthaladjanak a dolgok, és ahelyett, hogy belemennék az önsajnálkozásba, igyekszem belemerülni azon kérdésbe: „Hogyan lehet ez ennél is jobb?”
 • Megélni az életet, hol így, hol úgy, de nem másokat hibáztatni azért, amit mi választunk és teremtünk

Bármikor úgy érzed, hogy készen állsz tovább lépni – megtudni “Ki vagyok én?” a te szemszögedből, lépj velem kapcsolatba!

Ha pedig valami egyedi van a fejedben, nézd meg itt, hogyan tudok segíteni Neked.

Mindenhol, ahol nem engeded magadnak, hogy meglásd, ki is vagy, mit érzel, mit nem érzel, ki lehetnél, hajlandó vagy elpusztítani és nem teremtetté tenni?

Nem hinném, hogy létezik olyan egyértelmű meghatározás, hogy mi is a tudatosság fogalma. Mindannyian egyediek vagyunk és minden helyzetet más szemszögből, máshogy reagálva élünk meg.

Lehet, hogy egy festményre, hasonlóan fogunk reagálni, pl. kivált egy röpke mosolyt belőlünk, de ha pár nap múlva megkérdezem, ki mire emlékszik, és milyen benyomások vannak még a résztvevőkben, mindenki mást fog mondani. Az sem lesz mindegy, hogy tudatosan emlékszel vissza a képre, vagy pedig csak spontán válaszban.

Tudatosan visszaemlékezni? Hogyan kapcsolódik ehhez a tudatosság fogalma?

Tudatosan visszaemlékezni annyit fog jelenteni, mintha visszalépnél saját magadtól pár lépést és anélkül, hogy ítélkeznél, megengeded a festménynek, hogy beszéljen hozzád. Igen, jól hallottad: a festmény beszél hozzád, hiszen az is energiából áll. Ha hajlandó vagy befogadni, akkor ő is hozzájárulás lesz az életedhez. És ha szemfüles voltál, akkor észre is vetted, hogy direkt ő-nek neveztem a festményt.

„Mennyire lenne más a világ, ha úgy tekintenénk rá, ami ahelyett, hogy olyanná akarnánk formálni, ami nem? De úgy is kérdezhetném, hogy mennyivel lehetne más a világ, ha nem saját képünkre akarnánk formálni?”

A fenti kérdésekben, ha engeded, hogy elmerülj, meg fogod találni a dolgok iróniáját. Mint, amikor azt mondom, hogy te épp úgy tükörkép vagy másoknak, mint ők neked. És itt lép be a tudatosság: mennyire engeded, vagy nem engeded, hogy a tiszta energiák mutassák az utat, ahelyett, hogy te akarnál irányítani és másokat, mást változásra bírni.

Nyelvtani elemzés

És azoknak, akik inkább a logikai megfogalmazásokban hisznek, lássuk csak milyen a Magyar értelmező szótárban megjelenő fogalmat tudunk felfedezni arra vonatkozóan, hogy a tudatosság fogalma:

tudatosság (főnév)

 1. Érzékelés és megértés. Az a képesség, hogy megfigyeljük és felismerjük észlelhető dolgok létezését és szerepét, és csak azt lássuk ami ott van. Ezt anélkül tesszük, hogy az észleltekhez hozzátennénk bármilyen más feltételezést vagy érzést, illetve anélkül, hogy figyelmen kívül hagynánk bármit, ami ténylegesen ott van.

A tudatosság különböző mértékű az embereknél. Az ember tudatossága tanulással fejleszthető.

 1. Cselekedet szándékos volta. Amikor egy tett mögött biztosan ott volt a cselekvő önálló döntése, és a megvalósításra irányuló szándéka.

A felügyelő szerint ebben az ügyben biztos az elkövető tudatossága. A rongálás nem lehet véletlen, itt tudatosság van, mivel látszik, hogy előre kitervelték az egészet.

Eredet [tudatosság < tudatos + ság (főnévképző)]

Ha szeretnél még olvasni a tudatosság témakörében, olvasd el ezt a cikkemet is: Tudatosság – Kit és mit mutat a tükör, ha belenézel?

Beragadtnak érzed magad a teremtéseiddel vagy éppen nem úgy alakulnak, mint ahogyan azt szeretnéd? Akkor itt az ideje valamit máshogy csinálni vagy pedig segítséget kérni! Bármi, ami ezt nem engedné, hajlandó vagy elpusztítani és nem teremtetté tenni? Ha igen, és eldöntötted, hogy készen állsz, itt megnézheted, hogyan tudok segíteni Neked elkezdeni az utazást Önmagad felismeréséhez és egy Boldogabb Élethez!

2018-04-26T05:33:41+00:00