fbpx

Pozitív megerősítések és ítélkezés

Ítélkezés. Pozitív megerősítések …. ismerős ez a két fogalom? Elgondolkoztál már azon, hogy amikor másokat megítélsz, hányszorosan ítéled el önmagad? Vagy pedig, amikor visszafogod magad attól, hogy másokat megítélj, hányszorosan ítéled meg önmagad?

Ma, amikor felkeltem elnéztem gyerkőcöt, ahogyan játszott. Egy gyerekeknek szóló számítógéppel matatott, mert hiszen már az új evolúciós gyerekek, húha fejlődnek ám és túlszárnyalnak mindenkit. Na, de ez egy másik téma. Néztem, ahogy nyomogatta a gombokat még céltalanul, miközben a számítógép váltogatta a mondókáját – “Válaszd ki a helyes megoldást” és persze mivel még nem tud se beszélni, se olvasni, csak nyomogatja a gombokat. Amikor a gép elkezdte mondogatni, hogy “Nem, ez nem a helyes”, “A helyes válasz ….”. Most persze nyílhatna a vita, hogy ez és az ilyenek pozitív megerősítések-e, nos ezt döntse el mindenki saját maga.

És hirtelen elkezdtek pörögni a képek, hogy már egészen gyerekkorunktól kezdve mennyire arra vagyunk programozva, hogy mit kell helyesnek vagy helytelennek vélnünk. És attól függően, hogy kiben mi marad meg, vagy pozitív megerősítésekkel erősítjük és biztatjuk a gyerkőcöket, vagy épp másokat is, hogy fedezzék fel a különböző lehetőségeket, vagy pedig negatív programozással.

Képzeld el…

Mi lenne lehetséges, ha kommunikációnk nagy részében a pozitív megerősítések játszanának szerepet, ahelyett, hogy félelmekkel, ítélkezéssel viszonyulunk másokhoz, előre elképzelve, megfogalmazva, hogy mi a helyes és a helytelen.

Az ítélkezés olyan, mint egy jó bor. Kis mennyiségben lehet, hogy hasznos, de nagy mennyiségben … nos … okozhat fejfájást. Neked mennyit fáj miatta a fejed? Fel mered egyáltalán vállalni, hogy ítélkezel magad és esetleg mások felett?

Érdekes dolgok merülhetnek fel, ha felteszed a kérdést: Mi a különbség az ítélkezés és a ténymegállapítás között.

Ítélkezés

 • Érzelmeid, gondolataid, tapasztalásaid, amikor átveszik feletted a hatalmat
 • Nem tudsz elvonatkoztatni saját magadtól és akár, első ránézésre is egy adott helyzet alapján ítélsz meg másokat vagy a helyzetet
 • Eldöntesz valamit, ahelyett, hogy választanál. Az egyik bezárja a  MÁS lehetőségét, míg a másik kinyitja azt
 • Nézzünk egy példát: azt mondod, hogy te nem szereted a spenótot. És ezt mondod az alapján, hogy kiskorodban ért egy rossz tapasztalat, pl. suli menza, vagy otthon azt mondták, hogy “Márpedig megkóstolod” vagy bármi egyéb. Jelenlegi helyzetedben ott van előtted a spenót. Anélkül, hogy megkóstoltad volna, azt mondod, hogy nem jó, nem eszed meg, mert nem szereted. Félretolod és annyi volt. Megmarad azon felfogásod, döntésed, hogy nem szereted a spenótot.

Megállapítás

 • Kapcsolódsz a helyzethez, vagy a másik emberhez, de nem az érzelmeid vezérelnek
 • Mondhatni egy semleges állapotot tudsz elérni
 • Inkább szemlélő leszel, mintsem résztvevő
 • Nézzünk egy példát itt is: meghagyjuk a spenótos példát. Most is ott van előtted a spenót, de ahelyett, hogy hagynád, hogy a régi tapasztalataid kerülnének fölénybe, lehetőséget adsz a spenótnak, hogy mutasson neked valami újat. Igen, ez tudatosságot követel tőled, hiszen tényleg hátrébb kell lépned saját magadtól és úgy megnézni, mi is lehetséges még a régi tapasztalatokon túl.

Mik is a pozitív megerősítések és hogyan tudnak bekapcsolódni a témába?

 • a pozitív megerősítések célja, hogy pozitív gondolatokkal töltsd meg a fejed a negatívok helyett
 • amikor sokszor ismétled őket és képes vagy hinni bennük, akkor segítenek változásokat előidézni az életedbe
 • gondolj erre, mintha programoznád az agyadat
 • ügyelj a megfogalmazásra és olyanokat használj, amikben tényleg tudsz hinni és nem csak üres hazugságnak fogod titulálni

Ezen röpke kis bevezető után, szeretnélek egy kis gyakorlatra invitálni. Negatív, pozitív, kérdésben levés, mint pozitív megerősítések:

 • írd le, hogy milyen negatív gondolaton / gondolatokon szeretnél változtatni
 • majd írd le ezen pozitív ellentétét
 • ha megvan a pozitív megfelelő, akkor tegyél fel kérdéseket ezzel az állítással kapcsolatban

Nézzünk meg egy tipikus példát, amit rendszeresen hallok másoktól:

 • Negatív állítás: Semmi nem jön össze az életemben.
 • Pozitív állítás: Minden összejön az életemben.
 • Kérdés: Miben lehetnék ma sikeres?

Tehát ez nem épp a megszokott alkalmazási módja a pozitív megerősítéseknek, viszont megéri kipróbálni. Kijelentések helyett kérdésben levés, ahol a lehetőségeket teremted és nem döntéseket hozol. Hiszen a kérdés teremt, a döntés bezár.

-> A kérdés, amikor megírod, legyen olyan, aminek a válaszán nem kell gondolkoznod. Tehát ne feltétlenül “Miért” kérdéseket írj, mert azokon az agyad egyből elkezd pörögni és válaszokat keresni. Hagyd a válaszokat nyitva lehetőséget adva az Univerzumnak, hogy eléd hozzon valamit.

-> Mindig olyan pozitív megerősítések legyenek a központban, amik nem tesznek idegessé, még ha nem is kérdésekként fogod használni.

Melyiknek van nagyobb végtelensége?

♥ Amikor megtartod önmagad és felismered végtelen lényed és tudatosságod

♥ Vagy amikor feladod magad és másokhoz akarsz igazodni vagy épp nem igazodni

Meg tudod mondani, hogy melyik vezet az ítélkezéshez?

Mások mire figyelnek?

Mindig mosolygok, amikor vala

2018-04-26T06:47:20+00:00