fbpx

Önbizalomhiány – Ki szerint vagy értéktelen?

Önbizalomhiány avagy “Lenni vagy nem  lenni, ez itt a kérdés. Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri Balsorsa minden nyűgét s nyilait; Vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen, S fegyvert ragadva véget vet neki?”

Kérdezed, hogy jön ide Shakespeare? … Nos, olvasd el a kérdést újra, meg újra, meg újra és gondolj a poszt címére. Mit hoz fel benned?

Képzeld el, hogy a tenger fájdalma, minden amit azért teremtesz, hogy igazold a valóságod, melyről azt hiszed, hogy valós.

Vegyünk egy példát: kiskorodban a szüleid azt mondogatták, hogy “Buta vagy és nem tudsz megcsinálni semmit”. Annak a valószínűsége, hogy ez a Te valóságod, igen csekély. Tehát első verzió: gyermekkorodban folyton azt hallottad, hogy gyakorlatilag egy semmirekellő vagy, ezzel bevonva a fogalmat, önbizalomhiány, az életedbe. Ezt mire felnőttél szépen implementáltad is, elhitted. De egy idő után, belülről elkezd égetni valami, ami azt mondja, “Ez nem én vagyok. Van ennél több is.”.

Aztán egyik nap arra kapod fel a fejed, hogy ez a nap más, mint a többi. Valami több, amit még nem ismersz. Másra vágysz, ismeretlenre … ismeretlen, ami egyben veszélyes. Nem azért, mert tényleg az, hanem azért mert számodra még ismeretlen. És mit teszel ilyenkor?

Milyen történetet mesélsz? Azt, amit belülről hallasz, vagy azt, amit mások mondtak vagy mondanak neked? Emlékezz, attól, hogy nem te írod a szöveget, de beleegyezel, hogy implementálod azt, ugyanúgy az írójává válsz. De attól, hogy te írod a szöveget, nem biztos, hogy te vagy a főszereplő. A kérdés: te akarsz lenni az író és a főszereplő vagy megelégszel egy narrátori szereppel, aki elmesél egy történetet saját magadról?

Az önbizalomhiány ellenszere

Attól a pillanattól, hogy felismered, mely gondolatok nem a tieid – Te döntesz! Miben? – hogy ezután hogyan reagálsz. Már tudod, hogy a gondolatok nem a tieid, valaki mástól jönnek. Így a következő kérdés, melyet feltehetsz magadnak: az önbizalomhiány, melyet eddig a sajátodnak véltél, tényleg valós vagy csak illúzió? Mindkettő esetben van választásod, tartsd észben ezt!

Felmerül a kérdés, hogy:

Hajlandó vagy visszaküldeni mindazon energiákat, érzelmeket, gondolatokat, valóságokat, melyek nem a tieid, de  mégis elhitetik veled, hogy te az az értéktelen jelenség vagy, melyet most teremtesz?

Te vagy az egyetlen, aki tudja, mire vagy képes! Te vagy az egyetlen, aki érzi saját benső tüzed, mely elsöpör mindent, ha azt akarja. És hogy mások mit gondolnak? …. Számít az? Vagy ez is csak egy sötét árnya annak, amit épp érzel vagy gondolsz? Mi van akkor, ha nem kell megfelelned azoknak az energiáknak, melyeket rád akarnak tolni? Mi van akkor, ha mindaz, amit gondolsz és érzel, az csak kivetülése annak, amit mások képként állítottak rólad?

Egy jó tanács

Emlékezz arra, hogy te a tükörképe tudsz lenni mindenkinek körülötted. De az, hogy ők miként reagálnak arra, hogy mit látnak a tükörben, már NEM A TE FELELŐSSÉGED. És ez fordítva is igaz. Gondolj csak bele, hogy mi történik akkor, amikor valaki elkezd téged kritizálni, bírálni, pumpálni az önbizalomhiány lufiját – saját magukból indulnak ki (mi történik egy vitában, ha mindkét fél elveszti az eszét – igen, eszetlen vita, kiabálás. De ha az egyik fél higgadt marad, egészen más a vita kimenetele: ez a tudatosság).

Kérdezd meg magadtól: Mi az, amit elhiszel abból, amit mások mondanak? Mit vagy hajlandó elhinni abból, amit Te magad érzel, gondolsz? Hajlandó vagy megengedni magadnak, hogy írd, rendezd a saját filmed, és ami a pláne, hogy eljátszd a főszerepet, a főhőst? 

Ha eldöntötted és készen állsz, itt megnézheted, hogyan tudok segíteni Neked, hogy elkezdj egy utazást Önmagad felismeréséhez és egy Boldogabb Élethez!

2018-04-04T13:00:17+00:00