fbpx

Bántalmazás – De HÜLYE vagyok!

A kedvencem, amikor valakitől azt hallom, hogy “DE HÜLYE VAGYOK!”. De nem rám mondja, hanem saját magának ezzel létrehozva egy (ön)bántalmazást. Sokan észre sem veszik, hogy a bántalmazás nem csak mások által, hanem saját magunk által is történhet.

Mennyire lehetsz teljesen jó vagy teljesen jó a saját szemedben és másokéban? Mennyire engeded meg, hogy ez anélkül, hogy egyetértenél vagy cáfolnád, áthaladjon energiaként, hogy aztán megszűnjön a jó és rossz?

Bántalmazás ez is: De HÜLYE vagyok!

Az utóbbi időben nagyon sok ember szájából hallom ezt a mondatot. Talán ártatlan kis szókombinációnak tűnik, de ha igazán ráérzékelünk, igencsak van töltet rajta. Hasonlóan, mint amikor valaki azt mondja, hogy buta vagy butácska. Ezek kicsit lágyabbnak tűnhetnek, de mégsem lágyak. Mindegyik egy csapás saját magunk felé, és ha sikerül elég sokszor elmondanunk magunknak, akkor észrevétlenül is elkezdünk úgy viselkedni, vagy pedig mások kezdenek el minket hülyének, butának és egyéb jelzőknek titulálni.

Indulj ki abból, hogy minden ember a maga nemében jó. A körülmények, a tapasztalások vezetik olyan irányba, ami esetleg mások szemében nem jó. Hiszen mindenki a túlélésre vagy a halálra törekszik. Ezt most igencsak leegyszerűsítettem, de ha megnézed az embereket: vagy élni akarnak vagy önpusztító életet élnek, tehát meghalni a cél.

Mi a célja a Bántalmazásnak?

A kontroll …. hogy mások visszafogjanak, vagy pedig te fogd vissza magad, mert tudod, hogy többre lennél képes. Ha nem tudnád, akkor nem kellene a kontroll, hisz tennéd, amit jónak ítélsz.

Milyen erőket / elképzeléseket / döntéseket tartasz össze, melyek azt próbálják leplezni, hogy többre vagy képes? Mennyire félsz önmagadtól és attól az energiától / erőtől, aki lehetnél, hogy vissza kell fognod, vagy mást kell “fogadnod”, hogy visszafogjon?

A folyamatos önbántalmazás egyszerre átcsap bizonytalansággá, önvádaskodássá vagy épp mások hibáztatásában tör ki. Ha pedig úgy tűnik, hogy saját magadat már nem tudod eléggé kontrollálni, akkor elkezded ezt az energiát mások felé fordítani.

A folyamat tehát valahogy így néz ki:

Ítélkezés / Kontroll – (Ön)bántalmazás / Megszégyenítés – Hibáztatás – Vádaskodás –  Büntetés / Harag – Elkülönülés

Hogyan hagyjuk el az önbántalmazás ördögi körét?

A folyamat azzal kezdődik, hogy egyáltalán felismerd, hogy folyamatosan a saját magad ellenségét játszod és önmagaddal harcolsz.

Mi kell ahhoz, hogy felismerd, hogy saját magaddal játszmázol, drámázol újra, meg újra, meg újra?

Az, hogy elfogadd, hogy ítélkezel saját magad felett nagy kihívás, hiszen önmagunknak bevallani az igazságot, meglátni a valóságot a legnagyobb dolog. Mekkora ellenállásba szoktál lépni, amikor valaki mond rólad valamit: meg sem hallgatod, csak belépsz védekező állásba, megpróbálod megmagyarázni, mit hogy. Pedig ha meglátnád, hogy mi van mögötte, közelebb tudnál kerülni önmagadhoz. És itt nem azt értem, hogy egyet kell értened, hanem hogy magával az ELLENÁLLÁSSAL kell szembe nézned, mert az vagy te! Az a TE PIROS GOMBOD, ami aktiválva lett és téged reakcióra késztet, ahelyett, hogy tudatos maradnál.

Nos, kicsit furán hathat a cím, de a felismerés után jön a címzés. Ez nem jelent mást, mint hogy elkezded beazonosítani azokat az érzelmeket (és itt most ténylegesen az érzelmek, gondolatok széles skálájáról beszélek), melyeket fogsz és átveszel másoktól, vagy épp magadba zársz, és ahelyett, hogy megélnéd, elmondanád, erőszakkal magadba zárod. Vagy magadra erőszakolod, vagy érzelmi bizonytalanságot váltasz ki (pl. neked kell megmentened és ha ez nem sikeres, akkor az a te hibád) vagy, ami a legjobb lenne, hogy kiadod magadból és nem teszed a te életed / energiád részévé.

Itt nagyon fontos lesz, hogy figyelj a következőkre (vegyél elő egy papírt, ceruzát, de a legnagyobb hatás elérése érdekében, legyen nálad egy jegyzetelő, akár füzet, telefon, bármi, ami neked könnyedség)

 • jegyezd le, hogy mikor és mitől érzed magad frusztráltnak
  • ebben az esetben tedd fel a kérdést: “Milyen információ hiányzik, amelyre nem vagyok tekintettel ebben a pillanatban?”
 • jegyezd le, hogy mikor vagy mérges / dühös / feldúlt
  • mi okozta a kizökkenést?
  • mit szeretnél tenni, hogy semmissé tedd?
  • kit szeretnél ezzel megóvni / kinek szeretnél ezzel segíteni?
 • Mit szeretnél elkerülni? Mi a legrosszabb dolog, ami történhet?
  • mit mesél az agyad?
  • mi lenne a valóság?
  • mekkora változást jelentene a valóság? (és itt brutálisan őszintének kell lenned önmagaddal, mert csak akkor tudod feltárni az új lehetőséget. Ha ez nem megy, akkor kérj meg engem vagy egy olyan személyt, aki semleges tud maradni, hogy segítsen)

Mi az, ami kilendít a pillanatnyi gondolatmenetből? Mi az, ami átlendít egy következő fázisba, ahelyett, hogy a megszokott alternatívát választanád.

Sorold fel, hogy mi az, ami érdekel és gyorsan kéznél van 😉

=> NE olyanokra gondolj, amik kis kapuk, vagyis ilyen olyan amolyan előkészületeket igényelnek

=> vagy amihez mások részvételére / közreműködésére van szükség

Vagyis az “Ö.N.M.A.G.A.D”:

ÖNTÖRVÉNYŰ

Furcsa lehet ez a mondat, már már inkább lázadó! Persze, te mint jó kislány és jó kisfiú ilyet soha sem tennél. De vajon, ki lehetnél, ha minden korlátodon, amit életedben eléd állítottak mások és a szüleid …. TÚL LÉPNÉL?!

Ki vagy Te a mások és Önmagad állította képen, világon, dimenziókon és az elképzelhetetlennek tartott valóságon túl? És minden, ami ez, hajlandó vagy elpusztítani és nem teremtetté tenni?


NEKED VALÓ

Furcsa lehet ez a mondat, már már inkább lázadó! Persze, te mint jó kislány és jó kisfiú ilyet soha sem tennél. De vajon, ki lehetnél, ha minden korlátodon, amit életedben eléd állítottak mások és a szüleid …. TÚL LÉPNÉL?!

Ki vagy Te a mások és Önmagad állította képen, világon, dimenziókon és az elképzelhetetlennek tartott valóságon túl? És minden, ami ez, hajlandó vagy elpusztítani és nem teremtetté tenni?


MEGFELELŐ

Megkérdezted már magadtól, hogy mi a megfelelő? Vajon elégséges csak az “ELÉG” vagy ennél azért többre vágysz?

Hogyan értékeled a megfelelőt? Azon a szinten, ahol most vagy? esetleg feljebb emeled? Vagyis, ahol a megfelelő már több, mint elég? Egyszóval, több, mint amit eddig elbírtál, amit eddig kezeltél?

Milyen fogalmakat társítasz a megfelelő fogalmához, és mekkora dobozba sűríted be magad, hogy megfelelj másoknak?


AZONNALI

Az azonnalt itt érts úgy, hogy AZONNAL. Kicsit amolyan instant megoldás, ami eltereli egyből a figyelmedet, vagyis másik irányba mutat és vezet.

Majd holnap! … Majd holnap! …. Majd holnap! És minden, ami ez hajlandó vagy elpusztítani és nem teremtetté tenni?


GONDOSKODÓ

Gondoskodj magadról és tegyél valami felemelőt a testeddel. Elég széles a lista, de tényleg, kényeztesd magad egy kicsit. Lehetőleg ezt is egy nem általad megszokott helyen, kicsit szokatlan körülmények között tedd meg.

Ha ugyanott csinálod, mint ahol az eddigi reakcióid történtek, akkor nagy eséllyel fogod szabotálni saját magadat.

Milyen elvárt, alternatív, megteremtett szerepeket veszel fel, ragadsz bele, hogy megteremtsd azt a gondoskodó személyt, aki nem vagy? És minden, ami ez, hajlandó vagy elpusztítani és nem teremtetté tenni?


ALKOTÓ

Sokszor, amikor cél nélküliek vagyunk, csak ülnénk egy helyben, nem tennénk semmit, nem találkoznánk senkivel … de ez nem jelent kiutat, sőt, inkább csak jobban belenyom a betonba. Ilyenkor, amikor úgy érzed, hogy semmihez sincs kedved, állj fel, vedd a kezedbe az első dolgot, amiből tudsz kreatívoskodni és teremts valamit.

CSELEKEDJ + ALKOSS => KREATÍVOSKODJ

Mi kellene ahhoz, hogy olyan képességeket használj, amikről nem is tudtad, hogy léteznek?


DÖNTŐ

Addig hozol folyamatosan döntést, amíg a nyomás megszűnik. Vagyis addig választod az előző lépéseket, amíg megérkezik a végső döntés, hogy na, ebből ennyi erre a pillanatra.

Milyen hazugságokban hiteted el magaddal, hogy választasz, hozol egy mindent megváltoztató döntést újra és újra?


Bántalmazáson túl

Kicsit közhelyesnek fog tűnni a dolog, de mindenféle élményből, tapasztalatból tanulni kell. Vádaskodhatunk, mérgelődhetünk, őrlődhetünk, de attól még ahelyett, hogy letennénk a csomagot, hurcoljuk magunkkal. Gondolj csak bele, hogy mi zajlik le, amikor el akarod hitetni magaddal, hogy túl vagy egy veszekedésen: Már túl tetted rajta magad – de még egy hét múlva is ott van benned.

Mi történik ilyenkor?

 • Újra és újra lejátszod a történetet előhívva minden negatív tapasztalatot, amit ott megéltél.
 • Ezzel megnehezíted, hogy ráláss a történtekre objektív szemmel.
 • Elkezded átalakítani az emlékeket és egyre mélyebbre süllyedsz.

Mit taníthat a bántalmazás?

 • Felismerni az erőszakos személyeket.
 • Lehetőség az újrakezdésre.
 • Élvezni a más típusú emberek társaságát.
 • Kipróbálni újat, felfedezni új képességeidet, tulajdonságaidat.
 • Felfedezheted, hogyan lépd át saját határaidat.

Ha úgy érzed, hogy megosztanál olyat, ami másoknak is hasznos lehet, segítene, írj. Szívesen fogadom a tapasztalatokat, kérdéseket. Itt tudsz velem kapcsolatba lépni.

2019-03-04T21:27:43+00:00