fbpx

1/30 önbizalom erősítés: Arc vs Te, avagy a Mátrix

Arc? Mit is jelent az arc? Valóban van arcod? Vagy itt és most van „Egy” arcod? Mit gondolsz a saját arcodról? Elhinnéd nekem, ha azt mondanám, hogy az arcod akár pillanatról pillanatra változhat? Nem hiszed? Ne is tedd. Azért kérlek, menj és nézz csak tükörbe és gondolj valami szomorú eseményre; majd valami vidámra; majd valami aggasztóra; gyászosra?

De nem pont erre gondoltam. Mondok egy példát: este, amikor lefekszem és szeretnék valamit, hogyan ébredjek. Megkérem a testem, az arcom, hogy ennek megfelelően „viselkedjen”, mondhatni alakuljon – persze ehhez azért megengedésben kell lenned és nem full ítélkezésben, hogy mekkora szar vagy – akkor lehetőséget adsz neki valami másra.

„Mi van, ha amikor leszületsz nincs pontos elképzelésed, hogyan is kellene kinézed? Csak lehetőségek, teremtések és kíváncsiság vagy? Hiszen mi is történhetne, ha tényleg bárki lehetnél te és a tested? Ha a tested úgy tudna alakulni, ahogyan te azt szeretnéd?” … hm, hihetetlen? Kipróbáltad? Kipróbálnád?

„Mindenhol, ahol nem működik, amit kérsz, amit teremtenél, hajlandó lennél a falaidat leengedni, az ítélkezéseken túl is teremteni, több lenni, mint eddig, túlnőni mindenki másnál?”

Arc a tükörben

Amikor a tükörbe nézel, akkor mindez valami speciális, valami felemelő, vagyis „AZ ARC a tükörben” vagy „CSAK EGY ARC a tükörben”.

Van-e jelentősége? Nos … ha megkérdeznélek, hogy mekkora hiányt okoznál a „NEM LÉTEZÉSEDDEL”, akkor ha igazán bele éreznél (nem belegondolnál – TEGYÜNK KÜLÖNBSÉGET) …

„Mi nem válna lehetségessé, növekvővé, ha te eltűnnél ebből a világból, és ha maradnál? És ha minden az ellenkezője annak, ami és semmi sem az ellenkezője annak, ami?”

Vannak pillanatok, amikor azért bújunk mások arca mögé, hogy őket „támogassuk”. De vajon, tényleg támogatás, vagy azzal teszünk másokat kicsivé, hogy sajnáljuk? Mikor döntitek el, hogy ott és most valaki, a ti sajnálatotokra vágyik? Rá mernél nézni, hogy minden sajnálattal alátámasztod a másik oldal nézőpontját? Vagyis, hogy ő sajnálatra érdemes, nem fejlődhet?

Sok mindent hozunk régről, a családtól, másik időkből … de ennek valóban kell, hogy jelentőséget tulajdonítsunk, vagy mi hisszük azt, hogy egyes címkéknek (mint pl. tisztelet, megfelelés, hagyomány stb …) meg kell felelnünk?

„Hányszor érezted már azt hogy ez VALAMI MÁSnak az ideje? ROBBANÁSNAK? VÁLTOZÁSNAK? LEHETŐSÉGEKNEK? De mindig kisebbé tetted magad, hogy beilleszkedj? Olyan legyél, mint a többi arc?

Elképzelések a tükörben

Biztosan emlékeztek a mesére: „Tükröm, tükröm mond meg nékem, ki a legszebb a vidéken?”

Arc – a mai napon sokat gondolkoztam ezen … mi is az arc, mit is jelenthet. Múltbeli emlékekből ez jelenthet rosszat, jót, rengeteg kérdőjelet, valamit ami meghatároz, ami elfeledtet …. és még mi más lehetséges?….

–         Láttam embereket, akik elbújnak… elbújnak a tetteik mögé, sőt mások mögé; elnyomják kik is valójában… Igazság, akarnak változást?

–         Elfeledtet… milyen lehetőségeim is vannak? Definiálom magam? Sovány, duci, molett … ? És, ha te valami mást választasz?

„Mi kellene ahhoz, hogy feltedd a fejhallgatód és olyan zenét játssz, amit te komponálsz, de legalább olyat, amire te a legnagyobb megvalósulásodban, de legalább 1%-ban tudsz terjedni, változni, transzformálni?

Arc … felismerés … elképzelés …

„Mi kellene, hogy te legyél a saját változásod arca, ahol te játszod a főszerepet? Ahol te te vagy a magad sérülékenységével, érzékenységével mindezt nem átkonvertálva kiszolgáltatottsággá, feladássá?”

Sokszor remélünk; elképzeljük, hogy jön valaki, aki megment minket … és persze csalódunk, ha nem. Óh, hát a herceg a fehér lovon, vagy Hamupipőke? Milyen szép mesék; ítélettel és elvárással teli. Oh, látom, hitetlenkedsz … gyere csak.

Görcsösen tudunk olyan képekhez ragaszkodni, amik nem is a mieink, és még csak nem is realizáljuk őket, csak már amikor késő, vagy nagyon borzalmas. Hajlandó lennél feltenni a kérdést: „Hozzám tartozik? Enyém ez?”

Ha pedig nem a válasz, akkor egyszerűen csak elküldeni, visszaküldeni annak, aki adta?

Gondolom, még soha nem tapasztaltad meg egy villám erejét … meg szeretnéd? (a mai bevett elképzelés, hogy meghalsz .. nost, mi van, ha nem? ) Na igen, más téma …

Mi lenne, ha most játszanánk kicsit?

Meghallgatnád?

Meghallgatnád és megnézdéd?

Követhetsz a Facebook oldalalom, ha úgy érzed fejlődnél: Timári Mónika Belső Változás Mentor
Csatlakozhatsz is egy 30 napos Online Önbizalom erősítés programhoz, aminek a linkjét tt találod.

Ha pedig az önszabotázs téma, akkor itt olvashatsz egy cikket az önbántalmazásról.

És, hogy kicsit radikális legyek: Mátrix

Készen állsz? Nincs önbzalom! Csak te magad! 
Ahol az önbizalom hiánya létezik, ott létezel te is! A kérdés az, hogy tetudod-e miért vagy itt? De ezen eszközön túl, mi az amiről úgy gondolod, hogy tenned kell?
2019-08-04T23:46:23+00:00