fbpx

A szürke hétköznapok és a boldogság

E lhisszük, hogy nincs más, nem lehet több, de a valóság ettől teljesen eltér. Gyakran hallok embereket sopánkodni: Bárcsak más lenne az életem; Bárcsak lenne jobb melóm; Bárcsak nyernék a lottón; bárcsak a boldogság is jelen lenne az életemben …. bárcsak bárcsak bárcsak.

Hajlandó vagy egyáltalán feladni a sok bárcsakot, kilépni a kényelmi zónádból, máshogy csinálni a dolgokat, hogy a boldogság észrevehetővé váljon számodra? Vagy élvezed a kényelmi zónád rejtette illúzióval teli biztonságot?

Életünk során rengeteg olyan pont van, amikor igenis dönthetnénk amellett, hogy jobb legyen, hogy máshogy csináljuk, hogy változtassunk. De olyankor az agyunk kiötöl mindenfajta kifogást, hogy épp miért nem alkalmas az idő, miért nem tudod megcsinálni, vagy még az is előfordul, amikor mást hibáztatsz a dolgok kimeneteléért. Ez mondhatni a személyiségfejlesztés csapdája, de egyben a lehetősége is.

Gyermekkorunkban kíváncsiak vagyunk. Elesünk, megyünk tovább. Látunk egy bogarat: Húúúú, nézd anya milyen érdekes! Az egész világ egy nagy játszótér. Mindenre kíváncsiak vagyunk, mindenkit szeretünk. Ám, ahogy növünk megtanítják nekünk, mi az, hogy ítélkezés, mi az, hogy kizárni másokat az érzelmeinkből, mi a harag, mi az enyém és mi nem a tied. Kiölik belőlünk a kíváncsiságot, az izgalmak utáni vágyat, mert hiszen, hogy nézne az ki, ha mi KILÓGNÁNK a sorból.

Milyen ítéleteket, tanításokat vettél be gyermekkorodban, felnőttkorodban, mely elhiteti veled, hogy az vagy, aki most vagy? Mekkora energiádba kerül, hogy beilleszd magad a “mindenki legyen egyforma”, “ne lógj ki a sorból”, ahelyett hogy ezt az energiát könnyedségként, kíváncsiságként arra használnád, hogy igazából te légy. 

Sokszor az az elterjedt nézet van a fejekben, hogy változtatni, személyiséget fejleszteni roppant nehéz feladat, sokáig tart és mit reméljen az a szegény pára, úgy sem változik meg semmi. Hogy a boldogságot nem érdemeljük meg, és hogy mindenért keményen meg kell dolgozni. De mi van, ha a dolgok nem ennyire bonyolultak? Ha csak mi tesszük őket azzá?

Tedd fel magadnak a kérdést – Mi adja a nagyobb könnyedséget:

  • ha változtatsz és fejlődsz vagy
  • az életed további részét abban a szituációban éled le, amiben jelenleg vagy.    

Saját magadnak kell leszűrni a saját leckéidet. A végső döntés minden esetben a tied: vállalod a felelősséget a saját életedért vagy pedig folytatod zombi kis életedet.

A személyiségfejlesztés tényleg csak arról szólna, hogy beilleszkedjünk, vagy pedig látsz benne valami többet, mely teret nyit olyan lehetőségek felé, melyeket még csak elképzelni sem mertél soha? Ha a boldogság folyton ott van az életedben, de nem engeded magadnak, hogy nemes egyszerűséggel megéld, érezd, hiszen az már átesne a “túl jó ez, nem lehet igaz” kategóriába.

2018-04-02T08:20:01+00:00